Welkom in ons authentiek Grieks berghuis

volstrekte rust,
adembenemend uitzicht,
wonderschone natuur
een klein paradijs op de Peloponnesos

Ons huis is gelegen in het dorpje Ano(boven)-Tombra, Ανο Τομπρα, in de Buiten-Mani, de middelste vinger van het zuiden van de Peloponnesos op ongeveer 475 m. boven de zeespiegel, 13 km van de zee. De coördinaten: 36°.46' N / 22°. 26,5' O.

Sinds 2006 is het dorp bereikbaar via een asfaltweg tot het kerkje van de familie Koukouloumatis. Deze familie heeft van oudsher in dit dorpje gewoond.

Momenteel is het dorp verlaten en wordt alleen ons huis regelmatig bewoond. In de zomermaanden komt soms nog een oud familielid een paar weken de vakantie hier doorbrengen.

Bij dit kerkje kunt u uw auto parkeren en de laatste 150 meter loopt u over het eeuwenoude ezelspad (kalderimi) naar ons paradijs. Wij nemen zelf altijd rugzakken mee aangezien zo boodschappen wat handiger mee naar boven genomen kunnen worden.

Al lopende kunt u genieten van het prachtige uitzicht op de bergen en op de zee. Ook van uit ons huis kunt u zich hieraan vergapen!!(zie foto boven gemaakt bij zonsopgang) Bij helder weer is het eiland Kythera te zien!

Ons huis is in de stijl van de Mani gebouwd met gestapelde natuurstenen. Het stamt waarschijnlijk uit het einde van de 19e eeuw, het fundament met de camara, καμαρα, en de apothiki, αποθηκη, is nog ouder. De muren zijn 80cm dik en van binnen afgewerkt met leem en kalk.

In 1993 is het huis gekocht als “half-ruïne” door de eerste Nederlandse eigenaars. Wij hebben het huis in 2006 gekocht en en in de loop van de jaren verfraaid. Eind 2015 t/m februari 2016 heeft ons huis een totaal nieuw dak gekregen met kalami (bamboe) met respect voor de originele bouwstijl. Het huis is van buiten volledig nieuw gevoegd en binnen zijn de wanden van de bovenverdieping eveneens nieuw gestukt. De gewelven zijn beneden behouden gebleven.

Omdat het huis tegen de berg aan is gebouwd zijn er toegangsdeuren op twee niveaus. Aan de bergkant zit de voordeur die toegang geeft tot de bovenetage. Beneden aan de voorkant bevinden zich de twee deuren van de apothiki (werkplaats) en de camara. Binnen zijn de twee verdiepingen verbonden door een stenen trap.

Onder de camara bevindt zich een sterna, een eigen waterreservoir met 17000 liter water. Er is water via de Griekse waterleiding aanwezig, maar deze valt regelmatig uit en dan kunnen we terugvallen op onze eigen watervoorziening.

Ook de elektriciteit valt soms uit. Kaarsen en petroleumlampen bieden dan uitkomst.

De douche- en toiletruimte bevindt zich aan de buitenkant van het huis, net zoals vroeger in Nederland “ het gemak “ ook buitenshuis gebouwd werd.

Door de dikke muren is het in huis vrij koel in hete periodes, vooral in de camara is het dan heerlijk toeven en slapen.

Klik hier voor de indeling van het huis.

Skip Navigation Links